dissabte, 29 de desembre del 2012

SOPA DE MISO


Després dels excessos d'aquests dies, donarem una treva a tantes calories amb un caldo lleuger i molt saludable típicament japonès, la sopa de miso. Pels que no l'hagueu provat mai us puc dir, que es una sopa molt senzilla de fet i molt bona de gust. Un caldo molt versàtil que admet gran varietat d'ingredients de manera que podem fer la combinació que més s'adapti al nostre paladar. Per començar farem un fumet de peix.





Ingredients pel fumet:
1 cap de lluç
1 cap de bruixa
Unes quantes espines
6 galeres
1 porro
1 o 2 pastanagues.
Julivert







Posem tots els ingredients dins d'una olla i els cobrim d'aigua. Deixem que bulli, abaixem el foc i courem tapat uns 20 minuts, no més,  ja que els caldos de peix no volen coccions massa llargues.

 Colem i reservem.

Normalment no m'estenc massa en explicacions, però en aquest cas, al tractar-se d'uns ingredients que no hi estem acostumats, crec que pot ser convenient.

Començaré pel miso, un desconegut per nosaltres, però que és una de les bases de la dieta japonesa, un aliment molt recomanable que ens ajuda a regular la flora intestinal, ens aporta minerals i a més té l'efecte de desintoxicar l'organisme; per força a de ser bo. De tipus de miso en hi han uns quants, en aquest cas n'he triat un principalment d'arròs i no gaire fosc, com més fosc, més fermentat. L'altre ingredient no massa habitual es el tofu, tot i que cada dia el coneix més gent, es tracta d'un premsat fet de soja que ens aportarà algunes proteïnes.

Anem a fer la sopa.




Ingredients per a 4 persones:

1,5 litres de fumet de peix
100 gr. d'espinacs frescos
1 patata mitjana
1 pastanaga
1 ceba tendra
200 gr. de cigrons cuits
200 gr. de tofu
4 cullerades de pasta de miso.






Al caldo que ja tenim fet, i afegim primer les verdures que més triguin a coure, en aquest cas la pastanaga i la patata, courem deu minuts i després afegirem els espinacs que en 3 o 4 minuts ja els tindrem cuits, apaguem el foc i incorporem els ingredients que no han de coure, els cigrons i la ceba tendra.

Finalment i afegim el tofu a daus. El miso el podem incorporar ara, o posar-lo individualment a cada bol i personalitzar-ne la quantitat. L'habitual es una cullerada de postre per comensal. Aquest ingredient no s'ha de bullir, doncs perdria les seves propietats. Un cop incorporem el miso s'ha de desfer completament i tot seguit, servirem la sopa ben calenta. Aquest ingredient al comprar-lo, el trobem en forma de pasta i dins d'un paquet de plàstic, es convenient posar el miso en pots de vidre i conservar dins la nevera.

A la sopa de miso, també si pot posar, col i ou, cloïsses, carbassa, moniato, bolets i com no algues, en fi quasi de tot.
De vegades costa engrescar-se a provar coses noves, però no deixa de ser una experiència enriquidora, què qui sap si ens pot donar una agradable sorpresa. El primer cop que el vaig tastar em va sorprendre el sabor tan bo que té, ja que l'aspecte no em feia massa el pes.

Bon profit i acabeu de passar unes bones festes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada