dissabte, 10 de novembre del 2012

SUSHI MAKI, rotllets d'arròs japonesos


La traducció de sushi maki vindria a ser, arròs blanc a la vinagreta enrotllat amb alga nori. Pot ser, el plat mes conegut del Japó aquí a l'occident. Una recepta estèticament molt agradable a la vista i també molt bona i saludable.
Aquesta vegada els rotllets seran de salmó marinat. Aquella part del Gravlax que vaig congelar a veure com quedava... doncs ho podeu fer amb tota tranquil·litat per què un cop descongelat sembla acabat de marinar i per laminar amb mes facilitat, he fet els talls abans que el salmó fos descongelat del tot.
Farem els rotllets amb dos etapes; primer preparem l'arròs i després, farem els makis.







 

Ingredients per 4 persones

Per fer l'arrós sushi:
480 gr. d'arròs per sushi o varietat Loto.
600 ml. d'aigua
3 cullerades de sake

Per fer la vinagreta ( també es pot comprar feta):
100 ml. de vinagre d'arròs
3 culleretes de sucre
1 cullereta de sal



Per fer els rotllets:
Arròs sushi
4 o 5 fulls d'alga nori ( jo faig servir les de 11,3 gr. cada full)
150 g. de salmó marinat
Mig advocat
4 o 5 fulles d'enciam
1 ceba tendra
1 pastanaga
Salsa de soja

Anem a preparar l'arròs.
Rentem be l'arrós fins que l'aigua surti clara i el deixem eixugar dins un colador durant 30 minuts. Dins d'una olla hi posem l'aigua, el sake i l'arròs. Ho tapem i a foc viu ho deixem fins que arrenqui el bull. Un cop ja arriba al punt d'ebullició, remenem, abaixem el foc i deixem coure durant 10 minuts, sense destapar. La proporció d'aigua i d'arròs es important per èxit de la recepta.
Aboquem l'arròs en un recipient que tingui alguna ranura per sota per evacuar el líquid que pugues sobrar, l'ideal seria un recipient de fusta que hi ha exprés per fer aquest tipus d'arròs, però en el seu lloc, ens pot servir una tapa de microones amb alguns foradets. Fem la vinagreta escalfant el vinagre i afegint la sal i el sucre, remenem fins que dilueixin i deixem refredar (també es pot comprar la barreja feta). Barregem la vinagreta amb l'arròs calent i remenem amb compte de no aixafar-lo a la vegada que anem ventant fins que la vinagreta s'absorbeixi i en 2 o 3 minuts ho tindrem a punt. Reservem fins que es refredi. Aquest ingredient, es pot tenir preparat unes hores abans sense problemes, doncs aquest arròs no es passa.

Anem a fer els rotllets:
Necessitarem una estora de bambú per formar els makis. Es pot comprar a qualsevol botiga de menjar oriental.
Tallem la pastanaga, la ceba i l'advocat a barretes fines, traiem el nervi del mig de l'enciam i filetegem el salmó. Posem l'alga nori per la banda brillant en contacte amb el bambú i amb les mans lleugerament molles hi anem col·locant una capa fina i homogènia d'arròs sense aixafar, deixant un marge de un parell de centímetres  a les dues puntes. Començarem posant l'enciam, el salmó i l'advocat.
Acabarem posant unes tires de ceba i unes de pastanaga. Agafem la vora de l'alga juntament amb l'estora fent servir les dues mans i amb cura anem empenyent i pressionat lleugerament el rotlle fins quasi el final. Quan nomes es vegi el tros de l'alga sense l'arrós li passarem el dit moll d'aigua de punta a punta per què se'ns enganxi.

Un cop tancat el rotlle, el rodolarem amb la mateixa estora per acabar de arrodonir-lo. Tallem el maki, amb un ganivet mullat, primer per la meitat i després cada tros per la meitat altre cop fins que obtinguem 8 porcions. Així els makis ens quedaran tots iguals

Ja podem emplatar, tenint en compte de col·locar les porcions de les puntes cap per baix a la safata de servir. S'acompanya amb una mica de salsa de soja i menjant-ho amb bastonets. 
Un cop acabat tot el procés, el resultat es un plat molt vistós i que val molt la pena.

1 comentari:

  1. Com m'agrada el menjar japonés. Ah! es així com fan els rollets... Jo ho vull probar de fer. Aquets t'han quedat genials. Ptns.

    ResponElimina